Thema's BNA-Contactdagen Delft 2024


Water in de stad
Vrijwel iedere stad heeft een connectie met water: het bracht levensbehoeften, mensen en handelsgoederen bij elkaar. Het water vormde echter ook een obstakel en zelfs een gevaar. Al ruim vóór de Middeleeuwen deed men aan watermanagement. Maar in de middeleeuwse en vroegmoderne stad brachten de dichte bebouwing en vele verkeersstromen nieuwe uitdagingen met zich mee.
In deze sessie duiken we in hoe de stad het water in goede banen leidde. Denk bijvoorbeeld aan de drinkwatervoorziening, (vuil)waterafvoer, grachten, bruggen, kades, beschoeiingen en havenwerken.

Bouwmateriaal in de tijd
Elke stad of nederzetting in ontwikkeling had enorme hoeveelheden bouwmateriaal nodig. Maar bouwhout, natuursteen, bakstenen en keramisch bouwmateriaal moesten veelal van elders worden aangevoerd. Veranderende handelsbelangen, oorlogen en politieke keuzes konden leidden tot stagnerende importstromen en andere keuzes voor materiaal. Stedelijke wetten hadden invloed op de gebruikte materiaalsoorten, voor de veiligheid of een fraaier stadsgezicht. En huiseigenaren hadden ook nog wel wat te kiezen. Welvaart maakte de import van luxere bouwmaterialen op bestelling mogelijk.
In deze sessie kijken we naar de veranderingen van bouwmateriaal en veranderend gebruik van bouwmateriaal in de loop van de Middeleeuwen en Vroegmoderne tijd. Bijvoorbeeld de herkomst van hout en natuursteen, de productie van bakstenen en keramisch bouwmateriaal of import van luxe-bouwmateriaal als marmer en beschilderde tegels.

Langs de rand van de stad
Rondom de stad bleef het in de middeleeuwse en vroegmoderne tijd zelden leeg. Bedrijven die ruimte nodig hadden of voor overlast zorgden werden (nood)gedwongen buiten de poorten gevestigd. Maar ook handel en transport verplaatsten zich naar buiten om de drukte en krappe straten en grachten te ontlopen. Dit bracht op zijn beurt vermaak en vertier buiten de stadspoorten. Er kwamen buitenwoningen en buitenwijken voor mensen die de stadse drukte voor even of vaker wilden ontvluchten. En als er oorlog dreigde? Dan werd alles buiten de stadsverdediging afgebroken en in betere tijden weer opgebouwd.
In deze sessie nemen we alles dat direct rondom de stad gebeurde met een directe relatie tot de stad en haar bewoners in beschouwing. Denk bijvoorbeeld aan stadsuitbreidingen, voorsteden, ambacht en industrie buiten de stad, kloosters, blekerijen, spoorwegen, tuinen en buitenhuisjes.

Delftse iconen
Typisch Delftse fenomenen en bijzondere aspecten van deze stad worden belicht in de slotsessie.